image of Gaswinning Groningen

Gaswinning Groningen

Door Herman Damveld
Nederlands | Paperback | 2020  

Voor 21:00 besteld, morgen in huis

€ 19,50

Samenvatting

Gaswinning Groningen, een bewogen geschiedenis

De feiten laten spreken en voelen

Sinds de zwaarste aardbeving in Groningen, in augustus 2012, is 226 miljard kubieke meter gas gewonnen uit het Groningen-veld. Dit leverde de regering 36 miljard euro aan aardgasbaten op. Per dag is dat 13 miljoen Euro. Dit heeft auteur Herman Damveld uitgerekend.

Herman Damveld, zelfstandig onderzoeker en publicist te Groningen, laat in dit boek de feiten spreken. Hij beschrijft de gaswinning en de gevolgen daarvan vanaf 1959, met de nadruk op de laatste 7 jaar. Het gaat over de duiding van de verschillende belangen en het registreren van de voortgang. Ook komt veel achtergrondinformatie over de winning van aardgas, de oorzaak van de aardbevingen en het gebruik van aardgas in Nederland aan de orde. Dit allemaal gelinkt aan citaten en beschrijvingen, tabellen en grafieken. Dan voel je de spanning.

De bewogen en complexe gasgeschiedenis van Groningen is lastig te doorgronden. Damveld is daar goed in geslaagd, waarbij hij vaak eigen berekeningen moest maken om de stand van zaken zo helder mogelijk weer te geven. Hij analyseert diepgaand hoe feiten en meningen over de aardbevingen evenals de voorgenomen oplossingen over elkaar heen buitelen. Wie is verantwoordelijk voor de schade, wie voert de regie? Ondertussen is de onvrede en onrust in Groningen dagelijkse kost. Het vertrouwen in de landelijke overheid is in Groningen tot het nulpunt gedaald, zegt onder meer de Nationale Ombudsman. De werkelijkheid, besproken aan de keukentafel, botst met de werkelijkheid aan de bestuurstafel. De gaskraan gaat stap voor stap dicht, maar het puin in Groningen is nog lang niet opgeruimd en zware aardbevingen met nieuwe schades dreigen.

Kan de burger vertrouwen op de overheid. Vertrouwt de overheid de burger eigenlijk wel ? Worden de burgers geregeerd door statistieken en rekenmodellen, of staat de menselijke maat en de veiligheid centraal ? Het zijn vragen die als een rode draad door het slepende proces rond de aardbevingen in Groningen heen lopen.

Productspecificaties

Auteur(s)
Herman Damveld
Taal
Nederlands
NUR Code
693
Uitgavejaar
2020
Afmetingen
239x169x9 mm
Gewicht
403 gram
Druk
1
ISBN10
9052944326
ISBN13
9789052944326